Ventilation

Viktigt att tänka på när det handlar om ventilation

Vill man ha fräsch luft och en behaglig inomhustemperatur så är det nödvändigt med bra ventilation. Här går vi igenom några saker som är viktiga att tänka på.

Kontakta oss om du har frågor eller vill boka ett kostnadsfritt hembesök!

Kontakta oss

Kontroll och flöde

I dagens moderna och täta hus är det grundläggande med en kontrollerad ventilation. Kombinerat med en god isolering minskar energikostnaderna avsevärt.

Med tillförlitlig ventilation så andas du renare och friskare luft som gör att du får ett hälsosamt och komfortabelt liv därhemma. En bra ventilation tar bort lukter, matos och eventuellt giftiga och skadliga gaser från byggnadsmaterial. Dessutom förebyggs fuktrelaterade mögel- och rötskador av ett väl fungerande ventilationssystem. 

Enligt dagens normer ska ett hus ventileras med ett flöde på 0,35 liter per sekund x husarean. Detta motsvarar ungefär 0,5 luftomsättningar per timme.

ventilation Stockholm

Bra och bristfällig ventilation

Det är skillnad på fastigheter med bra ventilation och de med bristfällig. Hur vet man då att huset har för dålig ventilation? De flesta moderna hus är idag helt lufttäta i både väggar och tak. Om du bor i ett sådant tätt och välisolerat hus så finns det några tydliga tecken på att ventilationen inte räcker till:

  • Fönster som immar igen.
  • Dålig lukt.
  • Problem med allergier, hudirritationer och liknande.

Med vår effektiva frånluftsventilation säkerställer vi en hälsosam inomhusmiljö. Vårt system är också fördelaktigt energisnålt, vilket gör att du sparar pengar. En annan fördel som är värt att nämna är dess mycket tysta drift, vilket gör att du knappt märker av det.

Koldioxidnivån en viktig faktor

Koldioxidnivån är också en viktig indikator på om ventilationen är tillräcklig. Visar mätaren på över 1000 ppm är det ett tydligt tecken på otillräcklig ventilation. Det kan därför vara bra att investera i en koldioxidmätare.

Den så kallade självdragsventilationen som finns i hus bygger på temperaturskillnader i luften. Är skillnaden mellan temperaturen ute och inne för stor blir ventilationen för låg och luften i sin tur sämre. Det är då det är risk för fukt- och mögelskador.

Vill du ha bättre luft där hemma? Låt oss uppdatera ventilationen!
Kontakta oss